• info@oilba.nl
  • verzending in 3-5 dagen
  • Bij bestelling van €50 gratis verzending
  • info@oilba.nl
  • verzending in 3-5 dagen
  • Bij bestelling van €50 gratis verzending

Aceto Albania

€ 6,95

incl. btw, excl. levering

Beschrijving

Aceto Albania is een azijnsoort, gelijk aan Balsamico-azijn. Deze aromatische azijn wordt van druiven gemaakt, die groeien in de omgeving van Shkodra, Albanië, die vrij laat geplukt worden.

Men verwarmt de geperste druiven boven een zacht vuur. 30% tot 70% van het vocht laat men hierbij verdampen. Het afgekoelde vocht wordt aangevuld met azijn uit het oudste vat. Vervolgens begint het in houten vaten te fermenteren. De suikers worden hierbij omgezet in alcohol en vervolgens in azijnzuur. Er worden geen kruiden of andere smaakstoffen toegevoegd aan de Aceto Albania.

Houdbaarheid

Op een koele en donkere plaats kan Aceto Albania letterlijk eeuwen bewaard worden. Het sediment dat op den duur ontstaat heeft geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit. Het is beter de Aceto niet in een metalen container te bewaren, omdat er dan ongewenste reacties plaatsvinden.

Vaten

De Aceto wordt opgeslagen in houten vaten. De vaten liggen niet opgeslagen in kelders maar op zogeheten acetaia, zolders. Hierdoor staan ze bloot aan natuurlijke temperatuurwisselingen, wat ten goede komt aan de kwaliteit. De houtsoort waarin het vocht ligt opgeslagen bepaalt mede het uiteindelijke aroma. Onder andere kastanje-hout, kersenhout en hout van de moerbijboom worden hiervoor gebruikt.